Algemeen Fysiotherapie

fysio2

Wat doet een algemeen fysiotherapeut

Een algemeen fysiotherapeut ondersteunt bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van klachten aan het bewegingsapparaat. Opstaan, zitten, liggen, lopen enz. zijn niet voor iedereen eenvoudige bewegingen om zonder klachten uit te voeren.

Als algemeen fysiotherapeut kan ik u daarbij helpen. Bij fysiotherapie staan de klachten en het behandelen van het houdings- en bewegingsapparaat centraal. Een fysiotherapeut is een specialist op het gebied van bewegen en behandeld mensen die belemmerd worden in het dagelijks bewegen, tijdens het werken of sporten. Veel klachten herstellen spontaan binnen enkele dagen tot enkele weken. Soms herstelt de klacht niet of onvoldoende en daar kan ik u, als algemeen fysiotherapeut, bij helpen.

Behandelbare klachten

Voor de meest uiteenlopende klachten kunt u terecht bij een algemeen fysiotherapeut. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn; rug- of nekklachten, whiplashklachten, tennisarm, hoofdpijn- of duizeligheidsklachten, revalidatie bij knie- of heupartrose, revalidatie na een botbreuk of een operatie etc. Echter voor sommige klachten dient u naar een gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan, omdat u anders de behandeling niet vergoed krijgt door uw zorgverzekeraar. Denk hierbij aan CVA, Parkinson, Claudicatioklachten of COPD. Ik ben gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie

Intake

Een fysiotherapiebehandeling is maatwerk, want geen enkele klacht is hetzelfde en iedereen reageert anders. Daarom begin ik met een uitgebreid intakegesprek om de klacht zo goed mogelijk te inventariseren en om uw hulpvraag vast te stellen. Vervolgens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats om te inventariseren waar mogelijke beperkingen of blokkades zitten. Ik kijk naar mobiliteit, spierkracht, coördinatie en nog veel meer. Een lokale klacht kan vaak elders in het lichaam zijn oorzaak hebben.  

Informeren

Ik zal u zo goed mogelijk informeren over de oorzaak van uw klacht, wat ik daarin voor u kan betekenen en wat u zelf aan uw klacht kunt doen. Het is voor mij een sport om u in een zo kort mogelijke tijd klachtenvrij te krijgen. Ik maak hierbij gebruik van de kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan in allerlei cursussen van regulier tot alternatief. Ook maak in dankbaar gebruik van de kennis en kunde van mijn collega’s bv. cesartherapie, osteopathie of podotherapie. Enkele malen per jaar hebben we, binnen het Gezondheidscentrum Weert, een multidisciplinair overleg (MDO). Het doel van dit MDO is om van elkaar te leren en inzicht te krijgen in de kennis en kunde van de collega’s van de verschillende disciplines die binnen het Gezondheidscentrum Weert werkzaam zijn.

Oog voor de persoon

Een patiënt komt niet alleen met zijn klacht, er zit een persoon achter die klacht. Die persoon wil ik graag leren kennen. Ik probeer een veilige omgeving te creëren waar iemand zijn verhaal kwijt kan. Vaak zie je een link met de lichamelijke klacht, denk bv. aan spierspanningshoofdpijn of andere stress gerelateerde klachten. Door dit te bespreken geef ik u meer inzicht en mogelijk meer controle over uw lichamelijke klachten.

Werkwijze

De laatste jaren spreekt men vaak van ‘Hands Off/Hands On’ behandelingen. Regelmatig krijg ik de vraag of ik ook masseer tijdens de behandeling. Men is vanuit andere fysiotherapiepraktijken gewend om alleen in de oefenzaal aan de klacht te werken. Ik doe beide. Indien nodig wordt er gemasseerd,  gemobiliseerd enz., maar er moet ook geoefend worden. Het is namelijk belangrijk dat u de bewegingen weer goed uitvoert en dat er een juiste balans is tussen spierkracht, spierlengte en coördinatie. Het behandelplan is dus maatwerk, want elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.