Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie heeft een positief effect op kracht, conditie, herstel en de kwaliteit van leven.

Wanneer u kanker heeft of hersteld bent na kanker zult u niet direct denken aan fysiotherapie. Toch kan een oncologiefysiotherapeut een belangrijke rol spelen tijdens de behandelingen voor kanker, tijdens het ziekteproces, maar ook na het beëindigen van de behandelingen. Kanker heeft naast een lichamelijke impact ook een mentale impact die veel kracht en energie vraagt. De diagnose brengt voor de meeste mensen een ingrijpende verandering met zich mee. Onzekerheid, angst, verdriet en boosheid kunnen voor veel spanningsklachten zorgen. Ook daar kan een oncologiefysiotherapeut u in begeleiden.

Training en de medische behandeling

Niet alleen een operatie, maar ook de medische behandeling van kanker heeft een forse impact op het lichaam. Chemotherapie, immunotherapie en bestraling geven veel lichamelijke klachten als bijwerking. In deze fase zult u niet zo snel aan oncologiefysiotherapie denken, maar ook hier is wetenschappelijk bewijs dat training tijdens de behandelfase zorgt dat patiënten de behandeling beter volhouden, de kuren minder vaak bijgesteld hoeven worden en dat de spierkracht en de conditie beter behouden blijven. Als oncologiefysiotherapeut zal ik een trainingsplan op maat maken die past bij u als patiënt en rekening houdt met de mogelijkheden afhankelijk van de behandeling die u ondergaat.

Training tijdens de herstelfase

In deze fase wordt post-operatief of na het beëindigen van de medische behandeling gewerkt aan de terugkeer naar het oude niveau. Na een intensief behandeltraject is het belangrijk dat u het leven weer zo goed als mogelijk oppakt.  Een oncologiefysiotherapeut begeleidt u met kracht- en conditieoefeningen, de mobiliteit van gewrichten, littekenbehandeling, het leren omgaan met beperkingen ten gevolge van de behandelingen, coaching en re-integratie op het gebied van werk, sport en sociale bezigheden.

Onconet fit tijdens of na kanker
Afb. OncoNet

Begeleiding in de palliatieve fase

Begeleiding in de terminale fase

Wanneer door complicaties of uitzaaiingen volledig herstel niet meer mogelijk is kan een oncologiefysiotherapeut u helpen om u te leren omgaan met uw beperkingen en om de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden. De behandeling is afhankelijk van het doel dat u als patiënt nastreeft. In deze fase is maatwerk essentieel.

Dit is de fase waarin het levenseinde nadert. Een oncologiefysiotherapeut kan u helpen om pijn te verlichten, begeleiden met ademhalingsoefeningen om benauwdheid te verlichten, aanleren van transfers zodat u zich zo comfortabel mogelijk nog kunt verplaatsen of een fijne houding kunt vinden enz.