Prehabilitatie of pre-operatieve training

Wanneer prehabilitatie?

U heeft te horen gekregen dat u een zware operatie dient te ondergaan. Naast de impact van het bericht zullen er nog allerlei onderzoeken en afspraken volgen. Het laatste waar u aan denkt is uw conditie, laat staan werken aan uw conditie. Toch is het essentieel om hier even bij stil te staan. Een operatie is een forse belasting voor uw lichaam, ongeacht uw conditie. Maar heeft u een matige tot slechte conditie dan nemen de risico’s tijdens en na de operatie toe. Of in het slechtste geval wil de arts u (nog) niet opereren vanwege alle risico’s. 

Waarom prehabilitatie?

De laatste jaren is er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van een trainingsprogramma voor aanvang van de operatie. Dit heet met een mooi woord prehabilitatie. Dit programma zorgt ervoor dat u fit(ter) de operatie ingaat. Hoe fitter erin, hoe fitter eruit. Ook in de korte tijd die er soms is tussen het moment van de diagnose en de operatie, kan de conditie flink verbeterd worden. Het prehabilitatieprogramma is haalbaar, veilig en effectief.

Programma prehabilitatie

Bij prehabilitatie komen allerlei disciplines kijken waaronder een speciaal opgeleide oncologie fysiotherapeut. Middels training van de belangrijkste spiergroepen werkt u aan toename of behoud van uw spierkracht en uw conditie. In plaats van thuis afwachten tot de operatie uitgevoerd wordt, begint u al te werken aan uw herstel. Het versnelt het herstel van de operatie, het verkleint de kans op complicaties na de operatie en zorgt vaak voor een kortere ziekenhuisopname. 

Naast de opleiding oncologiefysiotherapie (2-jarige post-HBO opleiding) heb ik de scholing voor prehabilitatie gevolgd, zodat ik voldoende deskundig opgeleid ben om u in dit traject te begeleiden. 

Wetenschappelijk bewijs aangetoond bij darmkanker

Prehabilitatie wordt momenteel vooral toegepast bij patenten die geopereerd worden in verband met darmkanker. Dit zijn over het algemeen operaties met veel complicaties en een lange herstelduur. Maar prehabilitatie is ook heel zinvol bij operaties aan andere organen in de buik of romp. Nogmaals hoe fitter u de operatie ingaat, hoe fitter u uit de operatie komt.